Art Rotterdam 2020 tijdens de Art Rotterdam Week

6 februari 2020
Wat ik allemaal NIET kan zien. Eigenlijk moet je een paar dagen de tijd nemen om alle activiteiten tijdens Art Rotterdam Week* te bezoeken. Want neem van mij aan: je kunt de aankomende paar dagen van hot naar her in Rotown**.



1. Maen Florin bij PLUS-ONE Gallery 2. Louise Giovanelli via GRIMM Gallery 3. (Achter) Hadassah Emmerich en (voor) Anton Cotteleer bij Whitehouse Gallery 
Druk baasje als ik ben, had (heb) ik slechts tijd voor één: namelijk Art Rotterdam: de kunstbeurs in de mooie Van Nelle fabriek. En daarmee kan ik dus zo'n 50 andere, speciale activiteiten tijdens de kunst-vierdaagse* niet zien. Ik kan NIET naar The Performance Show in de industriële setting van AVL Mundo / Atelier Van Lieshout (ook niet helemaal 'mijn ding', performance art) of naar de gevarieerde events die in WdW (Witte de With Center for Contemporary Art) geprogrammeerd staan. Ook NIET naar de 26 studenten van het Piet Zwart Institute die zaterdag 8/2* hun studio openen.

Object - de designbeurs in het Haga-gebouw - moet ik spijtig genoeg aan mij voorbij laten gaan. In een voormalige parkeergarage zal The New Current met werk van jong talent veel bekijks gaan trekken. Ik kan NIET naar het creative technology festival (TEC ART) dat "5 lange dagen* en nachten bol staat van avant-garde kunst, techno+modular music, live-coding, gaming, creative technology, interaction-design en tec-parties" (wat dat ook allemaal moge zijn...). Maar misschien is dit laatste (tec-)event ook niet zo geschikt voor een boomer zoals ik.
* Wat is het nu: eendaags, vier- of vijf dagen of een week? Het gros van de festiviteiten duurt 4 dagen, namelijk van 6 tot en met 9 februari. Kijk voor je afreist eerst goed naar de bezoekersinfo van de diverse evenementen.
** synoniem van Rotterdam dat is ontleend aan een gedicht van Jules Deelder (Rotown magic). 

Nou ja, zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan (#lekkerboeiend). Waar het om draait is, wat zag ik WEL? Vandaag indrukwekkende, verrassende, humoristische, onbegrijpelijke, speelse en/of kleurige kunst vanaf de beursvloer van Art Rotterdam.
Here we go...!

een gevarieerd aanbod voor de 'allemansvriend'

De 2020-editie van Art Rotterdam kan zich inmiddels - ná 20 eerdere versies - meten met andere gerenommeerde kunstbeurzen in Europa die gespecialiseerd zijn in hedendaagse kunst. Misschien niet zozeer qua omvang (hoewel: Art Rotterdam is groot zat), maar wel degelijk qua eigenzinnigheid en verrassend gevarieerd aanbod. Vernieuwend ook, want het biedt een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst.





1. Nokukhanya Langa via Galerie van Gelder 2. Peter Morrens bij Kristof de Clercq Gallery 3. Jacqueline de Jong via Dürst Britt & Mayhew 4. Fernando Sánchez Castillo bij Tegenboschvanvreden 5. Johan de Wit via Kristof de Clercq Gallery 6. Philip Akkerman bij Torch Gallery
Verleden jaar bezochten maar liefst 28.000 bezoekers de Van Nelle fabriek - zelf hoogtepunt van het zgn. Modernisme (opgeleverd in 1930 als voorbeeld van 'het Nieuwe Bouwen' en vandaar ook op de lijst van Unesco Werelderfgoed). Dus wat ik je brom: een uitstekende locatie voor baanbrekende kunstuitingen.

mural machinepainting show

Spectaculair is bijvoorbeeld de 'mural machinepainting show'. Tegenover de ingang van de kunstmarkt zie je een 12 meter brede en 3 meter hoge wand. Machine painters Rutger de Vries (NL/D) en Ash Keating (AU) maken daarop dynamische muurschilderingen. Met gebruikmaking van een constructie van geperforeerde waterleidingen - waar in dit geval verf doorheen zal lopen, ontstaat een 'schildering'. Het resultaat van deze live show blijft die dag zichtbaar, maar na sluitingstijd wordt de mural weer gewit, zodat de volgende dag een nieuwe start gemaakt kan worden. 

geen muurbloempjes, maar lawaaipapegaaien

Eenmaal binnen (Tip 1: koop je kaartje online, dat scheelt je € 3,00) kun je je vergapen aan werkstukken bij ruim 90 galerieën. En wat zal ik daarvan zeggen? In dit verslag zie je een selectie van mijn favorieten, maar eerlijkheidshalve alleen de meest fotogenieke. Mijn lievelingen met de meeste verbeeldingskracht. Het oog wil ook wat (...!) en heel wezenlijk voor beeldende kunst.
Als ik een schilderij, foto- of beeldhouwwerk niet goed in beeld kan krijgen, dan valt dat kleinood - hoe mooi ook - meedogenloos, dus zonder enige scrupule af. Hier geen muurbloempjes. Dus laat je niet leiden door mijn schifting: wat je hier ziet, zijn 'slechts' de grootste lawaaipapegaaien
Het motto luidt: zelf gaan kijken en je eigen top-10 (50, 100) opstellen!






1. Charley Avery bij Grimm Gallery 2. Jamal Nxedlana via No Man's Art Gallery 3. Diana Scherer, Galerie Caroline O'Breen 4. Joëlle Dubois via Bruthausgallery 5. Nokukhanya Langa bij Galerie van Gelder 6. Evol via un-spaced
Heel veel jong talent op Art Rotterdam. (Tip 2:) zou je je willen ontpoppen als kunstverzamelaar, koop dan iets aan van de 'jonge honden' in de presentatie 'Prospects & Concepts' van en door het Mondriaan Fonds. Ik vertel je hier graag meer over.

veelbelovende vooruitzichten

Een aparte 'vleugel' van de voormalige koffie- en thee-overslagplaats is ingeruimd voor 67 beeldend kunstenaars die in 2018 een financiële bijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds. Zij kregen die tegemoetkoming - de zogenaamde 'Werk-bijdrage Jong Talent' om een start te kunnen maken met hun carrière. De bedoeling is dat de gesubsidieerden - zo aan het begin van hun creatieve loopbaan - 'rustig' de tijd krijgen. "Het werk van deze kunstenaars is nog lang niet uit-ontwikkeld. Ze hebben nog zoveel in petto en dat maakt het juist zo spannend. Het is niet alleen een feest voor nu, maar ook een belofte voor later", aldus een woordvoerder van het Mondriaan Fonds.
Voor alle deelnemers aan deze presentatie geldt: werk in uitvoering en hier toont zich de toekomst.

verkooppunt

Zo'n beurs is ook de uitgelezen gelegenheid om een prijs uit te reiken en inderdaad: op de openingsavond (5/2) ontving Ana Navas de 'NN Art Award 2020'. "De NN Art Award is een stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars die hun opleiding in Nederland hebben afgerond en blijk geven van authentiek en innovatief vakmanschap." 

(Ik zal een beetje haast moeten maken...) maar niet voordat ik je ook heb gewezen op citizenM Projections, een deel van de beurs waar plaats is voor film- en videokunst van 15 kunstenaars en gecureerd door citizenM. Deze hotelketen heeft kunst in het DNA (eigenaar|verzamelaar Rattan Chadha stelde verleden jaar een expositie uit eigen werk samen in de Kunsthal Rotterdam) en is al jaren partner van Art Rotterdam.






1. Marcel van Eeden bij Barbara Seiler 2. Mia Chapin bij No Man's Art Gallery 3. Ciro Duclos en 4. Timothy Voges (beiden Prospects & Concepts) 5. David Haines en 6. Dennis Rudolph beiden bij Upstream Gallery
Trouwe volgers (love them!) weten: ik ben een alleseter dus ik kan niet stuk op een dergelijk kunstfestival. Ik liep vrijwel permanent rond met een glimlach om de mond. Aan mijn lippen ontsnapte veelvuldig een "oh, wat mooi!" (of "gaaf" of "tof" en die vrijwel permanente smile moet wel een raar gezicht zijn geweest)...


-X- 


Art Rotterdam is open voor publiek van 6 t/m 9 februari. Bezoekersinformatie vind je hier: https://artrotterdam.com/nl/praktische-informatie/

Heb je een opmerking? Een vraag misschien? Laat dan gerust hieronder een reactie achter!


1. de Van Nelle Fabriek 2. de 'mural machinepainting show' van Rutger de Vries en Ash Keating
Tekst en alle (iPhone)foto's: @miriamvandermeer | www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature