Ze zijn schaars, evenementen waar mijn liefde voor design en toegepaste kunst aan bod komt, maar gelukkig is daar de Rotterdamse designbeurs OBJECT. De (verkoop)tentoonstelling wordt nu al 5 jaar - tijdens Art Rotterdam Week - georganiseerd door Anne van der Zwaag. Een vrouw die wars is van een al te dikke scheidslijn tussen vrije en gebonden kunst. Je begrijpt: een vrouw naar mijn hart.
Dit weekend zie je in het monumentale HAKA-gebouw ruim honderd designers - oude rotten én jonge honden (en alles daar tussenin) - die bijzondere meubels, interieur- en lichtproducten, textieldesign en architecturale installaties aan het grote publiek tonen.
Dit weekend zie je in het monumentale HAKA-gebouw ruim honderd designers - oude rotten én jonge honden (en alles daar tussenin) - die bijzondere meubels, interieur- en lichtproducten, textieldesign en architecturale installaties aan het grote publiek tonen.
Tijdens mijn omzwervingen langs alle exposanten op de diverse etages van het industriële gebouw haalde ik mijn design-hart op.
1. Woth vazen pop-up-shop. 2. Rolf Bruggink & Maarten Padmos (via Rolf Bruggink). 3. Michela Segato. |
Ik begin dit relaas met wat info over het gebouw. We verplaatsen ons naar het, in de Rotterdamse stadshavens gelegen HAKA-gebouw, want daar vindt dit kunstzinnige event plaats. Het complex, ontworpen door de architecten Mertens en Koeman voor de Coöperatieve Groothandelsvereniging 'De Handelskamer' (HAKA) in de nieuw zakelijke stijl, werd in 1931-1932 opgeleverd.
En dit - in afwachting van de renovatie alvast gestripte pand van zo'n 5.000 m², staat al geruime tijd leeg en dient (voor het 2de keer) als huisvesting voor de plusminus 100 ontwerpers. En daar moet je wat voor over hebben. Krijg je de gelegenheid om in een pareltje van architectonisch erfgoed een evenement te organiseren, dan moet je wel zelf zorgdragen voor alle voorzieningen. (Power-)stroom, verlichting, water en afvoer (ook voor de wc's en de catering) en - niet onbelangrijk in de winter - enige verwarming om de ergste kou te verdrijven. Maar voor al die soesa krijg je iets moois terug: een ruig en edgy blank canvas en daarmee een prachtig decor voor alle creatieve designs.
arrivés en debutanten
Kunstzinnige ontwerpen en goed doordachte, knap uitgevoerde ideeën: dat is OBJECT Rotterdam ten voeten uit. Curator en directeur van dit design-spektakel is Anne van der Zwaag. Een vrouw die van wanten weet en haar sporen inmiddels ruimschoots heeft verdiend*.
Van de website: OBJECT fungeert als platform voor de nieuwste limited editions en one-offs van bekende én veelbelovende beginnende designers die in verschillende ontwerpdisciplines en met verschillende materialen werken. OBJECT begeeft zich op het snijvlak van design, ambacht, mode, architectuur en kunst en het event is een must see voor iedereen die van onderscheidende én toepasbare kunst houdt. Zoals ik.
Wat jij?
* Afgelopen oktober schreef ik een blog over Big Art: ook een kunst-evenement georganiseerd door Anne van der Zwaag.
1. Lieve Rutte. 2. Speelse lichtobjecten van Rrudi. 3. Boris Maas. 4. Maze de Boer met 'Droogzwemmen'. 5. Rolf Bruggink, 'Cut Porcelain'. 6. Thijs Kelder van Studio Ruwedata. |
OBJECT Rotterdam is in de eerste plaats een verkoopbeurs, maar zeker ook een evenement waar je de stand van zaken in Nederlands design kunt spotten. Daarnaast is het festijn heel informeel, vooral ook omdat alle ontwerpers (nou ja, de meeste) op de beurs aanwezig zijn en zij vertellen maar al te graag over hun werk.
Oké. Klaar met dat gedraal en geneuzel, ik kom ter zake en stel een aantal vormgevers/kunstenaars aan je voor, die zich, naar mijn bescheiden mening, op het eerder genoemde snijvlak tussen autonome- en gebonden kunst begeven.
textiele werkvormen
Ik zag verrassend veel 'textiele' werkvormen en drie van die hedendaagse 'geitenbreiers' verdienen hier speciale vermelding. Neem Sonja Cabalt. Zij maakt mooie vilten objecten die mij doen denken aan dierenhuiden waar je je heel comfortabel in zou kunnen hullen. De zachte sculpturen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar kunnen ook - door hun geluidsabsorptie - uitstekend toegepast worden in ruimten met akoestische problemen. Mooi, grillig en warm.
Dan productontwerper Pascale Theron, die weeft met gevederte. En dan bedoel ik struisvogelveren. De Zuid-Afrikaanse wil de waarde van deze veren - al sinds zo'n 150 jaar een gespecialiseerd product afkomstig van de struisvogelveer-industrie in Oudtshoorn, Zuid-Afrika, verbeteren. De door haar met de hand geweven 'lappen en doeken' zien er heel fragiel en tactiel uit, maar door de 'pin' in de veer zijn ze toch heel stevig.
1. Gert Wessels 2. Deel van de presentatie voor de veiling. 3. Maria de la Araujo. 4. Jelmer Konjo. 5. De Raphia schoenen van Said Belhadj. 6. Sonja Cabalt. |
En wat dacht je van raffia. Helemaal terug van weggeweest door Raphia. Said Belhadj "brengt Marokkaans vakmanschap en Nederlands schoen-design samen." De door hem geproduceerde schoenen zijn gemaakt van bladeren van de 'Raphia Taedigera', een palmboom die groeit in tropisch Afrika (voornamelijk in Madagaskar). De gedroogde bladeren worden met de hand geweven. "Door het lichtgewicht materiaal en de karakteristieke raffia-patronen is het de ultieme zomerschoen."
creatieve vormgeving
Directeur Anne van der Zwaag selecteerde tientallen afgestudeerden van de bekende design-opleidingen: "OBJECT is een springplank voor aanstormende ontwerpers en dé plek om jong talent te spotten." En met die creatieve aanwas ligt de nadruk niet 'alleen' op (op de beurs aan te schaffen) producten, maar geeft Van der Zwaag ook ruimte aan het ontwerp-proces en het experiment.
Je ziet in dit verslag foto's met het werk van Jelmer Konjo: een 'graduate' van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam; van de HKU (Utrecht) doet Gert Wessels mee en de Design Academy Eindhoven is vertegenwoordigd met (onder meer) Michela Segato.
Goed. Een ding mag duidelijk zijn: OBJECT is 'on the cutting edge of design, art, fashion, architecture and crafts. A must-see for design minded people'! Concluderend kan ik wel stellen dat ik volop heb genoten van de inspirerende en creatieve vormgevers, c.q. kunstenaars en van de door hen gecreëerde uitingen. Zoals je (wellicht) weet, maakt OBJECT deel uit van (het overkoepelende) Art Rotterdam Week. Dus dit weekend volop reuring in Rotjeknor.
1. De stalen vazen van Tim Teven. 2. De van uitgekauwde kauwgom gemaakte flamingo van Yasmina. 3. Struisvogelveren van Pascale Theron. |
Ik mocht op uitnodiging van Rotterdam Partners een nachtje overblijven in 010. Door dit (uitstekend georganiseerde) persreisje, was ik in de gelegenheid om ook een bezoek te brengen aan Museum Boijmans Van Beuningen, waar sinds zaterdag 9 februari de tentoonstelling 'nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld' te zien is én ging ik naar de expositie 'Trouble in Paradise' in De Kunsthal die ook nog maar net is geopend.
Uiteraard maak ik van beide bezichtigingen een blogverslag.
(Dus) wil je op de hoogte blijven van mijn wetenswaardigheid qua kunstbelevingen? Like dan mijn facebook-pagina en/of volg mij op Instagram!
-X-
Have a nice day!
Have a nice day!
Echt! Ze bestaan: Amsterdammers met een zwak voor Rotterdam. ;-) |
A grey Lady is een onafhankelijk weblog. Trips kunnen gesponsord zijn door derden, maar zonder enige toezegging over inhoud en presentatie.