Inspirerende werkplekken: Open Ateliers Amsterdam Noord

29 mei 2018
Noord, gestoord. Wist je dat Amsterdam Noord vroeger een 'aso-buurt' was. Daar woonden Tokkies. Politiek correct hoor je natuurlijk achterstandswijk te zeggen. Of probleem-, kracht- of prachtwijk. Vogelaarwijk. Hoe je het ook noemt: een welopgevoed mens had er vroegâh niets te zoeken, zo werd ons wijsgemaakt.
Maar dat is nu wel anders. Noord is tegenwoordig een en al hippe bedrijvigheid. Ook sinds er in 2002 is begonnen met de bouw van de Noord-Zuidlijn (die in juli eindelijk gaat rijden!) is deze wijk 'óp in de vaart der volkeren'.
Cool Amsterdam Noord!

Afgelopen weekend bezocht ik Open Ateliers Noord: een laagdrempelige kunstroute langs het industriële erfgoed van het hoge Noorden van Mokum. Loop je mee?



1. Folder (hand out) van kunstenaar Sigrid van Essel. 2. en 3. twee foto's gemaakt in de studio van Cees Nouwens.
Nog heel even terug in de tijd. Noord was achtereenvolgend een turf-wingebied, een galgenveld (waar Geert Mak zo mooi over schreef) en tolstation. Eind 19de eeuw bulkte het er van de zware industrie (Stork, Draka, Shell, Kromhout, NDSM etc.) en werden er nieuwe arbeiderswijken gebouwd, die halverwege de vorige eeuw - mede door de sluiting van veel van die bedrijven - behoorlijk verpauperden. 
De laatste decennia transformeerde het stadsdeel zich tot een creatieve hub met nieuwe restaurants, bars, hotels, winkels - vaak gevestigd in mooie oude industriële gebouwen. De Shell kantorentoren werd A'DAM toren met op de 20ste verdieping Amsterdam Lookout: Europa's hoogste schommel (al kreeg ik een miljoen...) en natuurlijk het prachtige, door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl ontworpen filmmuseum Eye (met veel oog voor detail, want zelfs de deurkrukken van de wc's hebben de vorm van het markante gebouw). 

een kijkje in de keuken

Oké. In mijn ronde langs de ateliers in Amsterdam Noord concentreerde ik mij op 'Halte Zamenhofstraat' en dat werd ingegeven door een puur opportune reden, namelijk gemak. 29 studio's en werkplekken (van de 70 aan de kunstroute deelnemende kunstenaars) in en rondom één locatie: wel zo handig als je je te voet moet verplaatsen. Vandaar.





1. en 2. Het prachtige werk van Sigrid van Essel. 3. en 4. Werk van tekenaar en schilder Ad van Liempt. 5. en 6. het mooie uitzicht én het werk van Femke de Groot
En het complex is exemplarisch voor het ietwat rommelige en ruige imago van Noord. (Van de site:) "het terrein aan de Zamenhofstraat was tot 1980 een scheepswerf met een scheepshelling aan het IJ tegenover het Java-eiland. In enorme loodsen bouwden honderden arbeiders en technici grote zeeschepen die de hele wereld over voeren. En ook nu is er weer volop productiviteit, want in deze inspirerende omgeving werken sinds 20 jaar kunstenaars, designers en creatieve ondernemers in allerlei disciplines".

Want hoezo in je eentje en in afzondering kunst creëren? Steeds vaker zie je verzamelplekken of broedplaatsen waar ook een gemeenschappelijke pingpongtafel, lunchruimte of loungehoek geen uitzondering is. Wetenschappelijk zou zijn bewezen dat een dergelijke clustering van kunstzinnige vibraties bijdraagt aan het creatieve proces. En dat geloof ik maar al te graag.

Op het terrein van Halte Zamenhofstraat zijn schilders, beeldhouwers, tekenaars, fotografen, keramisten, textielontwerpers, meubelmakers, webdesigners en edelsmeden te vinden (volgens de site van Halte Zamenhofstraat zo'n 200!), waarvan er afgelopen zaterdag en zondag zo'n dertig stuks hun deur naar atelier, studio of werkplaats opende.



 

1. Jaap Kamsma 2. Christine Boon  3. Ton Kinsbergen 4. Frits Heimans (in een Citroën garage op het terrein). 5. Verf op foto: Rogier Alleblas.
Soms heeft kunst de dubieuze naam niet toegankelijk te zijn. Kunst zou in zo'n geval niet communiceren met het publiek. Maar een kunstroute als 'Open Atelier Noord' (I love it: zie ook mijn verslag van de Jordanese kunstroute tijdens het afgelopen Pinksterweekend) bewijst het tegendeel. Als de toeschouwer zich ontvankelijk opstelt, kan kunst heel 'open' zijn. De kunstenaars die meedoen zijn dat zeker. Die zijn maar al te graag gastvrij.

Laagdrempeliger kan niet.....


-X-

  

1. en 2. Het atelier van Jeroen Dercksen, die yours truly portretteerde staande voor één van zijn mooie kunstwerken (#ijdeltuiterij).
Tekst en alle (iPhone) foto's (behalve die hierboven :-): © Miriam van der Meer

Auto Post Signature

Auto Post  Signature