Bansky 'in the wild': street art in Bristol

13 april 2018
Hoezo Londen? Nee, voor hip&happening kun je tegenwoordig ook uitstekend terecht in Bristol. De industriële havenstad in het zuidwesten van het Verenigd Koninkrijk met zijn in rood baksteen gebouwde huizen, traditionele pubs en hipster koffie- en eettentjes, is het laatste decennium flink opgeknapt en is momenteel 'the place to be' en het creatieve knooppunt in de regio Somerset. Een eigenzinnig en vrijgevochten artistiek centrum van een liefelijke en prachtige omgeving met stadjes als Bath en Bradford on Avon, beiden op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Jíj kent de stad waarschijnlijk vooral van de geheimzinnige en wereldberoemde kunstenaar Banksy.

Ga mee op stadssafari en zie spuit- en stencilwerk van deze én andere toonaangevende straat-artiesten in het wild.


'Girl with a pierced eardrum' uit 2014 in een onooglijk steegje en gebaseerd op Vermeer's 'Meisje met de parel'. De parel-oorbel is hier een kastje van een alarm. 
Zeg je Bristol dan zeg je straatkunst, want de stad wordt ook wel de Europese hoofdstad van street art genoemd en is bekender om z'n kunstwerken in de openbare ruimte, dan van de schilderijen in het Bristol Museum & Art Gallery (overigens niks ten nadele en daarover later meer). Het zijn vooral de alom gewaardeerde 'murals' die de meeste toeristen en dan voornamelijk street art-enthousiastelingen van over de hele wereld naar Bristol trekken.

de straat als atelier

En dat is ironisch, omdat het stadsbestuur er lange tijd alles aan deed om deze kunststroming in hun stad uit te roeien. Een zinloze opgave en onbegonnen werk, want met name in de dwarse en vrijzinnige volkswijk Stokes Croft kruipt het bloed waar het niet gaan kan en laten de bewoners zich niet de wet voorschrijven. In hun zelf-uitgeroepen 'peoples republic of Stokes Croft' gedijt de wall art welig en je vindt er kunstwerken van Banksy en dat van vele andere bekende én minder bekende stencil- en spuitgasten.

***
Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Hoewel er weinig zekerheid is over de ware identiteit van Banksy en de meeste bronnen aangeven dat zijn echte naam 'Robert' of 'Robert Banks' is, heet hij waarschijnlijk Robert Gunningham. Hij zou in 1974 geboren zijn in Bristol. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa zoals in de Palestijnse gebieden en de Verenigde Staten. (Bron: Wikipedia)
***




1. en 2. Schijnbaar achteloos op een pui aan Park Street zie je werk van Banksy dat de naam 'The Well Hung Lover' mee kreeg (2006).
3. Een tekst van Bansky uit 2011. 4. 'The Mild Mild West' (1999), Stokes Croft.
Half november van het afgelopen jaar schreef ik al een blog over Bansky, omdat zijn werk te zien is in het Moco Museum in Amsterdam (ook nu nog, dus semi-permanent?). Ik geef daarin een nogal tweeslachtig commentaar op deze tentoonstelling, want het werk van Banksy hangt daar tegen wil en dank en zonder zijn toestemming. Oftewel: hoe een bijtende en rebellerende anti-establishment-kunstenaar door het grote publiek én door de commercie op handen wordt gedragen.

I can’t believe you morons actually buy this shit

Nee, dan het werk van deze geheimzinnige kunstenaar in Bristol. 'In het wild': zo maar ergens op straat, kun je 8 murals bewonderen. En ondanks mijn street art reisbeschrijving ('Bristol Street Art Map, including all Banksy artwork', voor £ 2,- te koop bij de Tourist Office en daar kun je ook een georganiseerde rondleiding boeken) én Google Maps op mijn telefoon is het nog steeds heéééél goed zoeken. Want op de meest onverwachte plekken (en vaak na flink klimmen en dalen: Bristol is gebouwd op een aantal heuvels) zie je schijnbaar achteloos door de befaamde straatkunstenaar gemaakte wall art. Verder staat er in het Bristol Museum & Art Gallery een sculptuur genaamd 'Paint Pot Angel' (2009) en in MShed (een oude werf omgebouwd tot museum) hangt 'The Grim Reaper' (1997).





1. Een yoga-ende Christusfiguur door straatkunstenaar Cosmo Sarson. 2. t/m 6. Anonieme street art op diverse plekken in de stad.
Spot the Banksy's!
Alles bij elkaar bleek het zoeken een leuke sport (een soort puzzeltocht) en de opwinding bij het uiteindelijke vinden groot. Vooral de ontdekking van 'Girl With the Pierced Eardrum' uit 2014 - een op Johannes Vermeer's 'meisje met de parel'  gebaseerde mural, deed mijn Hollandse (en nogal chauvinistische) hartje sneller kloppen. 

copyrights are for loosers

Straatkunst is van nature vergankelijk. Het heeft onder invloed van de weersomstandigheden (zoals ook tijdens mijn tripje bleek: veel regen in Engeland) nogal wat te verduren en/of het wordt - zoals in sommige gevallen ook bij het werk van Bansky is gebeurd - verwijderd, overschilderd, 'bewerkt' door andere straatartiesten of vernield door vandalen. Niets is voor altijd en dat maakt ook deel uit van de charme van deze kunstvorm.

Van de Westerlijke Jordaanoever tot New York: Banksy heeft zijn sporen nagelaten op tientallen locaties over de hele wereld en veel van zijn meest iconische stukken zijn voorgoed verloren gegaan. Wat is het dan mooi en bijzonder om die handvol kunstwerken 'in het echt' in Bristol te mogen en kunnen zien....
***
"The greatest crimes in the world are not committed by people breaking the rules but by people following the rules. It’s people who follow orders that drop bombs and massacre villages. As a precaution to ever committing major acts of evil, it is our solemn duty never to do what we’re told, this is the only way we can be sure."
***



Drie keer Bansky: 1. 'Take the Money and Run', 1999. 2. De Banksy (én ook door hem gecureerde) tentoonstelling in het Bristol Museum & Art Gallery in 2009 trok in één maand 350.000 bezoekers. Bansky doneerde na afloop dit sculptuur aan het museum: 'Paint Pot Angel'. 3. een vroege (vóór 1998) stencil genaamd 'Rose in a Mousetrap'. 

Ben jij een straatkunst-liefhebber? Dan is een bezoek aan Bristol eigenlijk een must en plan dat stedenreisje dan in de zomer. Van 28 tot en met 30 juli vindt het jaarlijkse UPFEST plaats: Europe's largest Street Art and Graffiti Festival.


-X-


Have a nice day!

(Guilty pleasure), welverdiende brandstof na al dat klimwerk...
Tekst en alle (iPhone) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature