mees·ter·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord), Uitspraak: ['mestərlək]
1 (als) van een meester; 2 voortreffelijk: zij schrijft meesterlijk (zo goed dat het de meesterproef zou doorstaan).
Synoniem: | magistraal |
1. en 2. Halssieraad van Dutch Duo Design. 3. Nel Punt | werk in hout | houten doosjes. |
Precies dát.
Voor de negende keer vindt dit weekend in de ruige, industriële zuiveringshal en het machinegebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam het ambacht- en designevenement Meesterlijk plaats. Meesterlijk is een bedrijvige pop-up shop-in-shop waar 120 vaak zelf-producerende ontwerpers hun kunsten vertonen. Feitelijk is het een festival waar een ode wordt gebracht aan het vakmanschap en waar de masters in crafts maar al te graag vertellen hoe zij tot hun ontwerpen zijn gekomen.
De deelnemers aan Meesterlijk hebben zich ieder voor zich bekwaamd in allerhande ambachten en wanneer ik die werkzaamheden beschrijf, dan wordt duidelijk welke werkwoorden allemaal van toepasselijk zijn. Ik doe een gooi: stikken, (glas)blazen, beitelen, binden, gieten, polijsten, weven, vilten, hakken, vijlen, draaien, modelleren. Nou ja, you get my drift. De ontwerpers c.q. ambachtslieden zijn van alle markten thuis.
Wacht. Weet je wat? Ik stel er een aantal aan je voor.
1. werk van Esther Stasse. 2. impressie. 3. en 4. Heinen Delfts Blauw. |
#keramiekliefhebber
Als eerste in dit 'voorstelrondje' zie je een foto van het prachtige liniaire werk van Esther Stasse. Zij maakt geweldige keramische vazen. Altijd in het zwart en ga d'er maar aanstaan. Van vloeibare klei giet zij deze architectonische hoogstandjes. Met de zeer vakkundig door de kunstenaar gemaakte mallen (soms enkelvoudig gebruikt, maar meestal met stapelingen of combinaties van meerdere vormen) tarten haar sculpturale vazen de wetten van de zwaartekracht. Puur vak-vrouw-schap en supermooi.
Dan Heinen Delfts Blauw. (De naam zegt alles) werd opgericht door Jaap Heinen, zelf plateelschilder. En waar het bedrijf veel succes boekte in de souvenir-branche (Delfts Blauw is tenslotte immens populair bij toeristen) ontwikkelt de firma tegenwoordig (onder leiding van zoon Jorrit) diverse series Delfts Blauw ontworpen door bekende (Nederlandse) ontwerpers. Met name van de series 'Blauw Festival' van Geke Lensink en 'Blauw Vouw' van Romy Kühne was ik erg gecharmeerd. Mooi traditioneel werk in een nieuw jasje.
1. Organisator Nicole Uniquole tijdens haar openingsspeech. 2., 3. en 4. Sieraden van Birgit Laken. 5. Het Westergasfabriek-terrein. |
'Statement' sieraden
Ikzelf heb het niet zo op dat 'geneuzel'. Van die pietepeuterige, ragfijne (edelmetalen) sieraden. Of (half-)edelstenen en glimmertjes. "Diamants are a girl's best friend"? Laat maar zitten. Ik hou meer van groot en meeslepend (en dat kán ook als je 'wat ouder' bent en die stelling wordt bevestigd in boeken als 'style statement' van Carrie McCarthy & Danielle LaPorte en 'Een kwestie van nog meer Lef' van Joyce Roodnat).
#hoedanook: de eerste 2 foto's van dit verslag zijn van 'Collar' van Dutch Duo Design. Gebaseerd op die 17de eeuwse 'molensteen' kragen, maakt Titia Regterschot van dit designmerk dit (enkel of dubbel-randige) halssieraad eigenhandig en gewapend met een schaar uit natuur-rubber. Kijk, daar zeg ik U tegen. De in Haarlem woonachtige ontwerper Birgit Laken maakt ook overtuigende sieraden. 3D-geprint met innovatieve software* zijn haar kleinoden kleurrijk, krachtig en helder. Haar werk is inmiddels opgenomen in 17 museumcollecties en dat is zeker niet voor niets.
* het ontwerp-programma heet Anarkik3D en het werd ontwikkeld door sieraden- én webdesigner Ann Marie Shillit, voor deze gelegenheid overgekomen uit de UK om ter plekke desgewenst uitleg te geven over deze - volgens Birgit Laken - handzame en gebruiksvriendelijke software. Interessant voor mensen die 'worstelen' met CAD!
1. en 2. Anouk Rosenhart. 3. Alle 'beurs-fotografie' is van de hand van Frieda Mellema. 4. en 5. Paper objects van Imre van Buuren. |
Kunstzinnig design
Ik moet toch een beetje vaart gaan maken. Goed! De scheidslijn tussen kunst en design wordt (ook nu weer) door de nu volgende bijdragen op Meesterlijk diffuus (trouwe lezers van mijn blog weten dat ik 'moeite' heb met deze imaginaire grens tussen beide creatieve disciplines))
Neem Anouk Rosenhart met haar artistieke mozaïeken. Geen semi-door-Antoni-Gaudi-geïnspireerde-hobby-plaksels (sorry aan alle amateur-mozaïekers), maar hele mooie, kunstzinnige, 'grafisch' werken. Rosenhart is een heuse 'Maestra Mosaicista' (zeg maar mozaïek-meester) aan een gespecialiseerde Italiaanse school en dat is heel goed te zien.
Dan de papieren objecten van Imre van Buuren. Wat zijn het? Van Buuren maakt juweeltjes van boeken. Boeken als juweeltjes. Herinneringsboeken 'verstopt' in artistiek bewerkte dozen (boxen) voor welke gelegenheid dan ook. Het zijn kunstwerken voor mooie- én voor verdrietige souvenirs. Allemaal uniek en met veel liefde samengesteld met veel diverse creatieve technieken. De mooie paper objects van Van Buuren moet je gewoonweg in het echt zien. De foto's kunnen niet vastleggen hoe kunstzinnig deze boeken zijn gemaakt. Neem van mij aan: ze zijn prachtig.
1. en 2. Weefwerk van Monika Auch. 3. De entree van Meesterlijk. 4. en 5. Werk van Els Lemkes. |
textiele werkvormen
Dan een laatste 'blokje' en dat is creatief met textiel. En ook hier weer de vraag of hier sprake is van kunst of design? Maar goed. Monika Auch weeft en hoe! In haar Weeflab maakt zij wandpanelen, sjaals en andere geweven voorwerpen. Niet alleen van textiel, want ook met andere materialen (zoals plastic) maakt Auch kunst (want laten we het gerust zo noemen).
Ook Els Lemkes maakt deel uit van de uitgelezen schare designers tijdens Meesterlijk. En net als Monika Auch werkt ook Els Lemkes met vezelstoffen en zij noemt haar werk 'grafisch linnen'. En dat is heel begrijpelijk, want in haar textiele wandpanelen zit veel ritme en herhaling en dat zorgt voor een heel grafisch beeld. Door middel van plooien, stikken, spannen en soms kleuren en scheuren (weer zo'n rijtje werkwoorden) maakt de kunstenaar heel mooi naturel en visueel-aantrekkelijk muurwerk.
'Installatie' van Karel Bodegom, die ook de vormgeving van de 'Mon3aan'-kapel voor zijn rekening nam. |
Tot zover mijn journaal over het jaarlijkse Meesterlijk, maar niet nadat ik vermeld heb dat het machinegebouw gevuld is met presentaties van diverse design-opleidingen, zoals het Meubileringscollege, de Meesteropleiding Coupeur en de Vakschool Schoonhoven. Ook heel mooi om te zien en vooral veelbelovend, al die bijdragen van de studenten.
-X-
Meesterlijk is zondag 3 december nog van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken.
Kunstenaar Ans Markus en 'uw razende reporter' in de wandelgangen van Meesterlijk (foto: Misja Beijers) |
Alle (iPhone 6) foto's: www.agreylady.nl (tenzij anders vermeld).