Dat is toch het leukste wat er is? Ongegeneerd binnengluren. Daarom ben ik ook zo'n fan van open-atelierdagen. Kunst in een museum of galerie is leuk en interessant: in een (privé-)woning, een atelier, werkplaats of waar dan ook, is leuker. Daar krijgt kunst een andere context en een extra dimensie. Genieten van allerlei creaties terwijl je lekker onbeschaamd om je heen kunt koekeloeren. Kunstkijken en tegelijkertijd de boel afleggen.
Heerlijk!
Afgelopen weekend vond onder het motto 'Zichtbaarheid' voor de 32ste keer de Haarlemse Kunstlijn plaats en wat was het overweldigend. Mijn eerste keer en my goodness. Eigenlijk té veel in te korte tijd. Wat je in dit blogbericht ziet, is dát wat ik in een dag kon behappen en dat was maar een fractie van het gebodene.
Desalniettemin. Kijk je mee?
Desalniettemin. Kijk je mee?
1. Wladimir Duijndam, 'Abrikozen'. 2. t/m 4. Beeldbepalend zicht op Haarlem: de Grote of St.-Bavokerk. Schilderijen van Harmen Duijvis en een foto genomen in de Wijngaardtuin (een binnentuin hartje Haarlem). |
Cultuurtempel Haarlem
In het eerste weekend van november verandert Haarlem traditiegetrouw in één grote 'cultuurtempel' (zo omschreven door de organisatie) waarin kunst centraal staat. Naast verschillende solo- en groepsexposities en kunstenaars-collectieven in (ik noem maar een dwars-straat...) musea, galeries, ateliers, werkplaatsen, broedplaatsen, kerken, winkels en woningen, zijn er een heleboel andere culturele activiteiten. Er is schilder- en beeldhouwkunst, fotografie en design, maar ook film, dans en theater.
Ik las ergens dat de Haarlemse Kunstlijn de oudste én het grootste open atelier-evenement van Nederland zou zijn.
Ik las ergens dat de Haarlemse Kunstlijn de oudste én het grootste open atelier-evenement van Nederland zou zijn.
Oké. Afgelopen weekend dus de 2017-editie. De centrale expositie en vertrekpunt van de Kunstlijn vond plaats in Kunst Centrum Haarlem. In het centraal gelegen pand aan de Gedempte Oude Gracht in de Muggenstad vind je de Haarlemse kunstuitleen, een cadeau- en designwinkel én expositieruimte. (Bijna) alle 250 deelnemende kunstenaars presenteerden zich met een miniatuur (niet groter dan 25 x 25 centimeter) van hun oorspronkelijke werk (nog te zien t/m 16 november aanstaande) en van daaruit kon de toeschouwer een route uitstippelen door Haarlem. Maar ook buiten de Haarlemse stadsgrenzen vonden er evenementen plaats. Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid, de dorpskerk Santpoort, het gemeentehuis Velsen en een aantal verspreide kunstenaars openden hun deuren onder de noemer van de Kunstlijn.
Foto1, 2 en 3: Noord-Hollands Archief (in de voormalige Janskerk). Schilderijen van Barbara van der Kruk en sculptuur ('Power Rangers') van Joke Hak. Foto 4 en 5: Rogier Polman en 6. Léon van Kuijk. |
Kunstlijn platform
Nieuw dit jaar was de geactualiseerde website: het online-Kunstlijn-platform, waarop de bezoeker gedurende het hele jaar op de hoogte gehouden wordt. Hier vind je een Kunstlijn-agenda, biografie-pagina's van deelnemende kunstenaars en galeries, maar ook tentoonstellingsrecensies, interviews, atelierbezoeken en blogs.
En dat is goed nieuws voor een volgende keer, want enige voorbereiding bij een dergelijke groot aanbod had wel handig geweest. Ik liep afgelopen zaterdag als een kip zonder kop alle open deuren binnen om vooral zo veel mogelijk te zien. Ik struinde, met mijn ogen constant gericht op de (old skool) papieren plattegrond kriskras door de binnenstad van Haarlem. En dat was zonder 'aanziens des persoons' en niet geremd door enige kennis van zaken.
Voordeel van een dergelijke handelswijze is weer, dat je nog eens ergens komt. Ook op verrassende en onverwachte plaatsen. Plekken die je misschien bij bestudering vooraf zou hebben afgeschreven. Kortom: voor beide opties is iets te zeggen.
Voordeel van een dergelijke handelswijze is weer, dat je nog eens ergens komt. Ook op verrassende en onverwachte plaatsen. Plekken die je misschien bij bestudering vooraf zou hebben afgeschreven. Kortom: voor beide opties is iets te zeggen.
1.t/m 6: foto's gemaakt in de Wijngaardtuin. Installatie 'Vleugels' van Margo Rademakers en 'Breuken Helen' (de werken op de gedekte tafel) van Didi Overman. 4. en 5.: De 'Art To Take truck' van Ellen van Putten. |
Haarlem tjokvol met kunst
En al slingerend door alle knusse straatjes, langs historische gebouwen, de oude kerken, het Spaarne en de grachten die daarop uitkomen, zag ik een grote verscheidenheid aan kunstvormen en vakgebieden. En dat is ook een van de doelen van de Kunstlijn: om alle toeschouwers te verpozen op een breed spectrum aan kunst. "Ons doel is om mensen naar kunst te laten kijken. Tijdens de Kunstlijn komen zoveel verschillende stijlen, kleuren, disciplines en onderwerpen bij elkaar. Door te kijken naar deze werken en te observeren waardoor je geprikkeld raakt, neemt je verbondenheid met kunst als vanzelf toe. Want om te weten wat je mooi vindt, moet je veel, heel veel zien."
Het zijn ook niet de eerste de beste kunstenaars die participeren in de Kunstlijn. Er is een heuse ballotagecommissie die potentiële deelnemers beoordeelt aan de hand van criteria zoals professionaliteit (cultureel ondernemerschap), genoten opleiding en ambitie. Verder moet de kunst van recente datum zijn, vernieuwend, origineel én inspirerend.
1. en 2. Schilderijen van Sjak Janssen en keramische objecten van Wim Borst. 3. De Vishal. 4. 'Past Continuous #4' van Caroline de Bruijn. 5. Jacintha Reijnders en 6. 'Eggs in Space' van Jennifer Hoes. |
Een 'truck', winkels en oude scholengebouwen
Goed, terug naar dat binnengluren. Ik zag tijdens mijn rondgang door het oudste deel van de Haarlemse binnenstad bijzondere locaties en ik zal je daar wat voorbeelden van geven. Neem de mooie Vishal (uit 1769) – 'ruimte voor beeldende kunst' – aan de Grote Markt. Daar huist de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem met circa 150 aangesloten leden. De professioneel werkende artiesten hebben met de Vishal een prachtig podium en dat in een historisch gebouw dat geplakt lijkt tegen de Grote of St. Bavokerk. In de oude consistorie stelde Harmen Duijvis zijn schilderijen met daarop de contouren van de overal bovenuit torende kerk tentoon.
En een heel mooi zicht op die beeldbepalende Bavo heb je vanuit de verborgen liggende Wijngaardtuin. Gelegen in de hoek: Smedestraat, Jansstraat en de Morinnesteeg, exposeerden een aantal kunstenaars in die mooie, semi-openbare buitenruimte hartje Haarlem. Opvallend in de tuin was de 'truck' of aanhangwagen genaamd: 'Art To Take'-atelier van Ellen van Putten. Van de website: "de reizende linoleumdrukkerij is een koppeling tussen een verplaatsbaar kunstobject, rondtrekkende art performance, rollende kunstkeuken, mobiel atelier en reizende galerie."
Een grappig ding (én in te huren voor feesten en partijen).
Een grappig ding (én in te huren voor feesten en partijen).
1. Bij kunstenaar Corinne Bonsma over de vloer. 2. en 3. Schilderijen van Harry van ter Toolen bij Paul Zwolinski ('Haar & Visagie'). 4. en 5. keramisch werk van Lies Rollmann. |
En? Heb je de smaak te pakken?
Dan heb ik nog een tip voor je: van 23 t/m 26 november vindt het Amsterdam Art Weekend plaats. Ongeveer dertig galerieën openen dan hun deuren en organiseren speciale tentoonstellingen, performances, lezingen en artist talks. Musea, kunstenaarswerkplaatsen en kunstopleidingen dragen ook hun steentje bij en organiseren allerlei evenementen.
En wat handig is: er zijn in het 'parcours' acht verschillende (thema-)routes uitgezet zoals "Site-Specific Installations Route", "Body/Identity/Gender Art Route", "Family Art Route" en de "Jordaan Route 1 en 2". (Jammer dat zo'n website helemaal in het Engels is).
Ook fijn: het grootste deel van het programma is gratis te bezoeken (meer informatie op de site)
Alle kans dat je mij tegen het lijf zal lopen, want uiteraard doe ik verslag van dit Amsterdamse kunst-evenement.
Maar ik ga eerst nog een paar dagen naar Bilbao (ook leuk).
-X-
Fijne dag!
De vrolijke, kleurrijke schilderijen van Marianne Kuiper bij fashionshop Polkadot in de Kleine Houtstraat. |
Alle (iPhone 6) foto's: www.agreylady.nl