Meer dan twaalf ambachten en geen enkel ongeluk: Ambacht in Beeld in De Hallen

24 september 2017

De entourage alleen al: De Hallen - een voormalige tramremise die haaks staat op de populaire en volkse Ten Katemarkt - is op zich al de moeite van het bezoeken waard. Het is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed, dat met veel liefde en vakmanschap enkele jaren geleden gerenoveerd werd (door architect en restauratie-expert André van Stigt). Sinds de oplevering doet het gebouw heel multi-disciplinair dienst als bioscoop, voedselhal, openbare bibliotheek, kunstuitleen, hotel en (televisie)studio en zijn er, ook in het aanpalend deel, hippe winkels te vinden. Daarnaast - en dat is voor dit artikel van belang - is het een evenementen-locatie.
Dit weekend staat De Hallen bol van de nijverheid: deze zaterdag en zondag is dit het terrein van het Ambacht in Beeld Festival 2017.

Kijk je mee naar noeste arbeid?


'Kraam' van Museum Het Schip waar kinderen een tegel kunnen maken. En dan het liefst net zo mooi als de tegels in de gangen van het museum. 

Werkwoorden

Hakken, snijden, boetseren, plakken, naaien, beitelen, smeden en ga zo maar door. Dit zijn woorden die zijn bedacht om bezigheden te beschrijven die ooit allemaal ambachtelijk waren. Die met de hand werden uitgevoerd. Het zijn begripsbepalingen die han-de-lingen voor authentiek en artisanaal werk uitdrukken.
Mocht je meer willen weten over ambacht in het algemeen en wánneer je mag spreken van ambachtelijk gemaakte producten - want dat begrip wordt de laatste jaren nogal misbruikt - kijk dan even op mijn journaal over de vorige editie van dit do-it-yourself-festival.



De voormalige tramremise in volle glorie. 

De fijne kneepjes van het vak

"Ambachtelijk meesterschap is belangrijk", laat de organisatie van het Ambacht In Beeld Festival  (AIBF) de bezoeker weten. "Zeker in een tijd waarin kinderen met hun smartphones swipen, waarin ambachtelijke werkplaatsen uit het straatbeeld verdwijnen en ambachtslieden moeite hebben getalenteerde opvolgers te vinden".
"Het AIBF is er voor jong en oud. Binnen en buiten zijn er diverse workshops en masterclasses en (dus) ook voor de kinderen is er van alles te doen".
"En het is zo prachtig", staat er vervolgens in de folder van het evenement te lezen. "Het is prachtig om met je handen iets moois te kunnen maken! Wees welkom: kijk, probeer, maak letterlijk uw handen vies en leer van de meesters. Namens het hele team: veel plezier!"

Workshops voor de amateur én de super pro

Nog voordat het Festival goed op gang komt (het ís en blijft een zaterdag) ben ik ter plekke om 'in alle rust' foto's te kunnen nemen. Uit mijn ervaring met de vorige editie's weet ik, dat er straks - als alle workshops van start zijn gegaan - zoveel bedrijvigheid heerst dat ik onmogelijk nog de ruimte krijg om een beeldverslag te kunnen maken. Dus laat je niet op het verkeerde been zetten, vanaf het middaguur gonst het hier van allerlei gerucht. Dit soort productiviteit gaat immers gepaard met heel veel herrie. Het klopt, veegt en het zuigt! 

En je kunt het zo 'gek' niet bedenken of je kunt er een workshop in volgen tijdens dit doe-festival. (Een doe-festival, want je kunt er (vrijwel) niets kopen. Nou ja: geen goederen. De prijs die je betaalt voor een workshop is de prijs voor kennis en het beetje ervaring over dat ambacht dat je geleerd krijgt. En dat neem je wél mee naar huis).
Goed!




1. The Green Circle: workshops in de natuur. 2. American Artists Hand Archive. 3. Sieraden van Vinx Hollands Glorie. 4. Maak je eigen canvas tas bij The Refugee Company.

Gekke, nou ja, laten we zeggen aparte workshops:

  • Altijd al willen leren striptekenen? Martin Lodewijk leert het je.
  • Bij Denim City (die een eigen atelier en winkel in De Hallen hebben) kun je in de twee dagen dat het Festival duurt, een eigen en dus op maat gemaakte jeans in elkaar naaien. 
  • In Egypte borduren vrouwen als geen ander. Leer die verfijnde borduurtechnieken van de Egyptische vriendinnen van Perihan Abou Zied.
  • Ontmoet de Griekse meester-mixologist (?) Ektoras Binikos. Hij leert je - speciaal voor deze gelegenheid overgekomen vanuit The Big Apple -  de fijne kneepjes van het cocktail-mixen. Die cocktails zijn dan ook nog eens geïnspireerd op wereldberoemde Nederlandse kunstenaars als Van Gogh en Vermeer.
  • En wat dacht je van de één-op-één masterclass door Royal Coster Diamonds, waarin je je eigen diamant leert slijpen. Niks voor mij: er blijft vast niets over van het kostbare kleinood. 



1. Perihan Abou Zied met traditioneel Egyptisch handwerk. 2. Workshop papier marmeren bij Ebru Durmaz. 3. Bij Hawar kun je een sjaal met Shibori (oftewel een tot in perfectie doorontwikkelde vorm van Tie Dye) decoreren. 4. Bij keramiste Milou Broersen porselein verfraaien met pigmenten en glazuren.

5 jarig jubileum

In 2013 werd het Festival opgericht door cultureel antropoloog en documentairemaker Wendy van Wilgenburg. Haar missie is om ambachtslieden in staat te stellen hun vakkennis en -kunde en waarschijnlijk ook hun passie over te brengen op een breed publiek. Zij - en zij niet alleen - vindt het belangrijk dat traditionele handvaardigheid toekomstbestendig wordt gemaakt. En dat kan door het imago van het vakmanschap te verbeteren. En ook daarin vindt Van Wilgenburg medestanders, eendachtig de 'slow-movement' die de laatste jaren én op allerlei terreinen opgang doet. Het ambachtelijke maakproces is sinds een tiental jaar hipper dan hip. 

Van Wilgenburg vond ook een 'gewillig oor' bij het Fonds voor Cultuurparticipatie*:"Echt vakmanschap en meesterschap waar je jaren voor moet oefenen om het te beheersen, dat is in zekere zin bedreigd. Ik vind het heel belangrijk dat dat blijft bestaan, want het heeft een hele grote waarde voor de maatschappij." Op grond van deze (wijze) woorden heeft de initiatiefnemer dan ook steun gekregen van dit fonds. Zij honoreerden een aanvraag voor een financiële bijdrage met de volgende redenatie: "ambachten veranderen door de tijd. En het Ambacht in Beeld Festival slaagt erin deze vernieuwing te combineren met traditie en het voor een groot publiek aantrekkelijk te maken".

Hear, hear...

* Dit fonds is overigens niet de enige sponsor van het Ambacht In Beeld Festival.






1. Werk in uitvoering bij Maarten Damen. 2. Bij Marleen van Heijnsbergen een ornament vergulden. 3. Rien & Corrie Stuijts: stoelenmatten. 4. Maak een mozaïek bij Anouk Rosenhart. 5. Mooi werk: linosnijden bij Karten en Klomp. 6. Prachtige plissé-technieken van Bakri Shoukeh & Matthijs van Bergen.

Tot zover het kunst- en vliegwerk bij het Ambacht In Beeld Festival in de Amsterdam Hallen. En mocht je geïnteresseerd zijn: (zondag 24 september) tot 18.00 uur ben je van harte welkom.
Maar reken er niet op dat je nog zelf aan de slag kunt. Alle workshops zitten vast en zeker propvol.
Maar kijken kan altijd en wie weet wat je daar nog van opsteekt!


-X-


Have a nice day en stay safe!


1. gemarmerde zijden sjaals bij Ebru Durmaz en 2. attributen voor het verfraaien van porselein bij Milou Broersen.

Alle (Iphone 6) foto's: www.agreylady.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature