Amsterdam Museum: Puck & Hans' strijd tegen truttigheid

18 juni 2017
De 'feestvarkens' Puck en Hans en rechts, Judikje Kiers - directeur Amsterdam Museum - in vintage Puck & Hans.

Wie had dat gedacht? De 'grijze dame' op de rode loper. Toch is dat precies wat er gebeurde die zonnige donderdag-namiddag ruim een week geleden. Opgedoft voor de opening van de tentoonstelling over het werk van mode-ontwerpers Puck & Hans, genaamd 'Couture Locale' in het Amsterdam Museum werden wij - het bonte gezelschap waar ik mij in bevond - van alle kanten door persmuskieten en paparazzi belaagd.
(Dat laatste is schromelijk overdreven, maar het maakt mijn verhaal wel extra smeuïg. Toch?)

Een feest van jewelste. Maar liefst 1300 'répondez s'il vous plaît' (RSVP, oftewel 'graag een antwoord op de uitnodiging') ontving het Amsterdam Museum op de aankondiging voor de opening. Heel veel oud-klanten; mensen uit de kunstwereld en de showbizz; heel modebewust Amsterdam en omstreken, fashionista's uit de rest van het land; Viktor & Rolf; Oud-tweedekamervoorzitter Gerdi Verbeet; Claes Iversen. (Vijfde vrouw van ...) en 'paradijsvogel' Petra Heijboer. Allemaal Puck & Hans-adepten. Net als ik.
Loop je mee?


voortdurende strijd tegen de truttigheid

Even terug in de tijd en wel midden jaren zestig. Mode-ontwerpers Puck Kroon en Hans Kemmink openden in 1967 hun eerste winkel in Den Haag, waarbij Hans (de decorateur van het stel) zowel het interieur, als de pui pimpelpaars verfde. En daarmee was de toon gezet. Hans: "we deden echt ons best om van onze winkels de allerleukste van de stad te maken" (ná de winkel in Den Haag volgde in '74 een filiaal in Amsterdam én Rotterdam, red.). Berucht en beroemd waren de spectaculaire etalages, die daarom heel veel bekijks trokken. Mensen liepen er speciaal voor om.

Broekies nog - Puck en Hans waren bij de opening van hun Haagse winkel begin twintig - maakte het ondernemende duo al snel naam met brutale, gewaagde, extravagante kleding. Streetstyle en daily-wear, maar net zo goed highfashion en party-kleding. Naast hun eigen label, waren in de Puck & Hans-winkels ook ontwerpen van Kenzo, Yamamoto en Jean-Paul Gaultier te koop.

Het oer-Hollandse modeduo met on-Nederlandse allure, dat naam maakten in de jaren zeventig, tachtig en negentig, zette in 1998 een punt achter hun mode-carrière.
  







niet voor grijze muizen

Nét een beetje voor mijn tijd (ik was een jaar of 10, 11 in 1967) heb ik nooit een echte Puck & Hans bezeten. Maar voor de (nog) iets oudere modebewuste vrouw - die zich toentertijd deze kleding kon veroorloven - is het pure nostalgie. Die hebben nu spijt als haren op hun (grijze) hoofd dat zij die Puck & Hans-pantalon (met vetersluiting op de rug) of hand-geschilderde blouse, zwart/witte broekpak of 'India-jurk' bij gelegenheid in de zak van Max (of iets dergelijks) hebben gestopt. Want al die kledingstukken zijn nu gewilde vintage-items.

Maar niet iedereen is zo dom geweest (dom, dom...?). Dat bleek wel, toen bij Judikje Kiers -directeur van het Amsterdam Museum - de idee postvatte om een overzichtstentoonstelling te maken met het werk van het mode-setje. Zelf had het museum nog wat P&H-kleren op zolder liggen en voor de noodzakelijke aanvulling, deden (gast)curator Maarten Spruyt en mode-consultant Frans Ankoné een oproep via Marktplaats en de sociale media. En dat hebben de heren geweten. Het museum werd bedolven onder de bruiklenen. Zo'n tweeduizend stuks!
(En dan heb je weer een ander 'probleem', namelijk keuzestress :-).







couture locale

Goed. Op 8 juni was het zover. Op de zonnige binnenplaats van het Amsterdam Museum stonden zo'n duizend mensen (veel) te wachten op de feestelijke inhuldiging van Puck & Hans, die onder het genot van een hapje en drankje én met hulp van kleindochter Lola, de tentoonstelling zouden openen. Na de speeches volgde een kleine modeshow met kleding van het visionaire fashion couple door modellen van MAFBUiteraard met een duidelijke 2017-twist!

En na die plichtplegingen kon iedereen weer verder met netwerken en socializen.

Zien en gezien worden!
Kijk maar....


-X-


Vind je het leuk al die (50+) fashionista's op de rode loper te zien? Kijk dan op de site van collega-blogger en straatfotograaf MisjaB.

'Couture Locale', tot en met 3 september in het Amsterdam Museum: you ain't seen nothing yet...

Van links naar rechts: Anne-Marie van Parreren, Erica Pach, Lenny Moeskops et moi....
(2de foto: dezelfde dames, maar dan in een andere volgorde).

Foto: MisjaB

Foto: Amsterdam Museum

Alle foto's: www.agreylady.nl, tenzij anders vermeld.

Auto Post Signature

Auto Post  Signature