Hakken, drukken, zagen, schaven, stoven, gieten, kneden, snijden, spuiten, vouwen, buigen en draaien. Dit zijn allemaal werkwoorden en al die handelingen zijn uit te voeren tijdens het Ambacht in Beeld Festival dat dit weekend gehouden wordt in het prachtig gerenoveerde hoofdstedelijke Hallen-complex. En nu kan het heel goed zijn dat je deze werkvormen niet onder de knie hebt en dat is des te meer reden om af te reizen naar deze doe-het-zelf-beurs pur sang. Want een ambacht, dé ultieme DoItYourself, kun je leren. Daar en dit weekend.
Werk aan de winkel
"Men noemt een product ambachtelijk of artisanaal als het op de originele of traditionele manier gemaakt wordt. Ambachtelijke producten dragen zweet en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal".
Tot zover de uitleg van het begrip 'ambachtelijk' volgens Wikipedia.
Zweet en liefde? Dan dat ambachtsman? Dat klopt niet. Dat wordt ambachtsmens. Een heleboel authentieke producten worden immers van oudsher door vrouwen gemaakt (neem bijvoorbeeld heel veel traditionele handwerk-technieken in de klederdracht).
Dus vanaf nu spreken we van ambachtspersoon.
Afgesproken?
That's the question? De mate van ambachtelijkheid schijnt bepaald te worden door de mechanisatiegraad. Klinkt goed. Waar het op neer komt, is dat hoe minder machines er aan te pas komen, hoe ambachtelijker het product is. Verder zijn de persoonlijke bekwaamheid van de vakvrouw of -man én diens ervaring doorslaggevend bij de kwaliteit van het uiteindelijke product. (Bij gemechaniseerde productie is de stroom namelijk continue en van een constante gecontroleerde kwaliteit. Dit in tegenstelling tot handmatig gefabriceerde scheppingen).
Hoe ambachtelijk is ambachtelijk?
Omdat de term niet beschermd is, wordt er in de reclame op grote schaal misbruik van gemaakt. 'Tegenwoordig' zou ik hieraan toe willen voegen. Heden ten dage wordt er misbruik van gemaakt, want er was een tijd dat handmade, authentiek en ambachtelijk een heel suf imago had. En dat is niet eens zo lang geleden...
Goed. Alles wat zelfgemaakte is - zeg maar, alles wat s l o w is, want slow suggereert ook authenticiteit - is hip en - dus - aantrekkelijk. In Ierland stellen ze aan het misbruik van het woord paal en perk door regels op te stellen wanneer je iets ambachtelijk mag noemen. Dat zijn: het product wordt in beperkte hoeveelheid gemaakt door vaklieden; de productiemethode is niet alleen maar mechanisch en gaat volgens 'ouderwetse' methoden; de productie gebeurt op kleine schaal, op één locatie in de buurt en (tot slot) de karakteristieke ingrediënten of halffabricaten, worden lokaal geteeld of geproduceerd.
Appeltje, eitje, toch?
Deze criteria gaan wij ook hanteren.
4 regels tegen wildgroei in het ambachtelijke
Dan nog even terug naar het Festival. Er is niets te koop op de beurs (nou, bijna niets), maar volop zelf te doen. En als je denkt dat ik je alles heb laten zien, dan heb je het mis. Er is nog veel meer te doen en te beleven. Vandaag nog tot 18.00 uur.
Uiteraard sluit ik af met keramiek. 'Leer draaien op een pottenbakkersschijf' bij Het serviesfabriekje.
Op de foto's (allemaal van www.agreylady.nl):
Glas in Lood Zetterij
Het Leerlokaal
Edelsmeden bij Vakschool Schoonhoven
Met de hand geweven bij Sytze Roos
Met de hand genaaid bij Meesteropleiding Coupeur
Beeldhouwen bij Burney Bavelaar en Peter Termaten
Bij Joep Struyk in steen letters hakken
PS: aankomende week krijg je een of twee reviews van de VTwonen & Designbeurs. Ook leuk!
Glas in Lood Zetterij
Het Leerlokaal
Edelsmeden bij Vakschool Schoonhoven
Met de hand geweven bij Sytze Roos
Met de hand genaaid bij Meesteropleiding Coupeur
Beeldhouwen bij Burney Bavelaar en Peter Termaten
Bij Joep Struyk in steen letters hakken
PS: aankomende week krijg je een of twee reviews van de VTwonen & Designbeurs. Ook leuk!